DE PRETTIGE THUISWERKPLEK

Veel mensen werken volgende maand een jaar thuis vanwege de maatregelen rondom corona. Wat heb je nodig om een fijne werkplek thuis te creëren? En hoe werk je dan ook prettig thuis? Welke spullen heb je daarvoor nodig? Wat kun je doen om prettig te blijven werken thuis? En wat kun je als werkgever doen en wat ben je wettelijk verplicht te doen?

Eigen werkplek Om te beginnen is het prettig om een eigen werkplek in je huis in te richten dus buiten de huiskamer en niet aan de eettafel/keukentafel. Denk aan een hoekje in je slaapkamer.

Bureau Je laptop moet op een tafel staan. Het is prettig als je tafel een bureau is en ook als die verstelbaar is. Bij de Ikea kun je voor niet te veel geld een prima in hoogte verstelbaar bureau kopen.

Plaats bureau en beeldscherm Plaats je bureau niet direct voor het raam, maar haaks erop, in een hoek van negentig graden. Zo voorkom je dat het buitenlicht zodanig op je beeldscherm valt dat je er last van krijgt. TNO heeft een methode ontwikkeld ‘Beter achter je scherm’.

Bureaustoel Schuif je bureaustoel met wieltjes dicht aan je bureau aan. Dit om te voorkomen dat je last van je nek- en armen krijgt.

Los toetsenbord en losse muis Hang aan je laptop een los toetsenbord en een losse muis en plaats je laptop in een laptophouder (of zet ‘m op een paar pakken printpapier). Je beeldscherm staat dan hoger zodat je rechter vooruit kijkt en niet naar beneden; van dit laatste gaat je nek protesteren.

Koptelefoon Mocht je nu in de huiskamer of aan de keukentafel thuis moeten werken, dan kan een goede koptelefoon veel ergernis en concentratieverlies voorkomen. Als je een koptelefoon hebt, die geluid tegenhoudt, dan hoeven je huisgenoten niet op hun tenen in de keuken bijv. koffie te zetten. En jij wordt minder afgeleid door deze geluiden of gesprekken tussen jouw huisgenoten.

Plantjes Je thuiswerkplek hoeft geen kopie te zijn van je kantoorwerkplek. Je hoeft dus niet een kopie van je bureau op werk te hebben. Houd je bijv. van natuurlijke elementen dan kan een houten bureau voor jou thuis meer passend zijn. Plaats planten om je werkplek heen voor luchtzuivering en luchtvochtigheid. Staat ook nog eens huiselijk.

Temperatuur In de kantoortuin is het meestal twintig graden. Deze temperatuur is ook fijn op je thuiswerkplek. Haalt je thermostaat dat niet omdat die beneden in de huiskamer hangt, trek een extra trui of vest aan.

Pauzeren ook als je thuiswerkt Om niet te koud te worden helpt het ook om na een half uur werken even op te staan en te bewegen. Je kunt bijv. lopend bellen. Of even een korte pauze inlassen om in een andere ruimte wat te drinken klaar te maken.

Het blijkt dat veel mensen het moeilijk vinden om thuis pauzes in te lassen in hun werktijd. Bedenk dat je op kantoor voor elke vergadering naar een vergaderruimte loopt. Op de heen- en terugweg klets je vaak even met een collega. Deze tijd kun je je zelf thuis ook gebruiken. Dat heb je zelf in de hand. Plan drie vergaderingen op de dag dan ook niet aansluitend maar met een pauze van een kwartier.

Je kunt ook met je collega’s afspreken dat je tussen 12 en 1 telefonisch niet bereikbaar bent dus ook niet voor vergaderingen. Het kan helpen om in je lunchpauze met een collega die bij jou in de buurt werkt even af te spreken voor een blokje om.

Ochtendwandeling Nu je geen reistijd hebt, kun je die tijd gebruiken om een ochtendwandeling te maken zodat je fris en fruitig aan je werkdag begint. Ben je meer een avondmens, dan kan het afsluiten van je werkdag met een wandeling ook echt het einde van je werkdag markeren.

Eindigende werkdag Om te voorkomen dat je na je werkdag ’s avonds telkens toch nog ‘even’ gaat werken, helpt het als je een eigen werkplek buiten je huiskamer hebt. Of aan het einde van je werkdag je laptop van de eettafel af te halen en op te bergen, uit het zicht te plaatsen.

Opgeruimd bureau Om niet te veel afgeleid te worden tijdens je thuiswerken, helpt het wanneer je bureau niet overladen is met andere zaken dan die voor je werk. Met andere woorden een opgeruimd bureau. Werk je aan de eettafel, berg dan ook andere werkspullen op als je aan het eind van je werkdag je laptop opbergt.

Succes! Heb je hulp nodig bij het inrichten van je eigen werkplek thuis of het inplannen van pauzes zonder schuldgevoelens, neem gerust contact met me op!

#effectiefwerken #thuiswerkplek #thuiswerken #productiefwerken #slimwerken